.
Inför matchen mot Silwing/Troja
.
Julia Persson

Tre matcher kvar och nu närmast bortamatch mot Silwing/Troja som leder serien. Vad tänker du om den matchen?
– Jag tror att det kommer bli en riktigt spännande och tuff match. Både vi och Silwing tycker om att spela fysisk och aggressiv handboll. Jag tycker dock att vi har spelat ihop oss betydligt mer än när vi mötte dem sist. Vi är ett bättre lag nu, framförallt bakåt. Vi har också visat de senaste matcherna att vi kan vara bra när det gäller, något vi tar med oss till matchen på söndag. Jag tror på en riktig kämparmatch som slutar med två viktiga poäng till oss!

Känslan av att ha gjort en bra match, har jag förstått kan variera ganska mycket. Några räknar antalet mål man gjort (och kanske oavsett resultat), några att de var med och vann och andra kanske att de lade målgivande passningar eller hade ett bra försvarsspel. När tycker du att du har gjort en bra match?
– Jag går nog mycket på helheten. Jag tänker att varje avgörande passning, mål eller låsning i försvaret är som ett pluspoäng, medan misstagen är som minuspoäng. För mig är framspelningar och bra försvarsinsatser lika mycket  värda som ett mål; det är ju minst lika viktigt för att vi ska kunna vinna matchen.

Finns det matcher då det är befogat att ledarna under eller efteråt kritiserar (skäller på) er spelare? 
– Jag tycker att tränaren har rätt att kritisera laget när vi inte ger allt. När man ser att vi inte kämpar eller börjar klaga på varandra och sprida negativ energi. För egen del tycker jag att det faktiskt kan vara bra ibland när tränaren ryter ifrån. Det kan få mig att vakna till och bli taggad på att ge ännu mer. Dock är det viktigt att det där också följs upp av pepp (typ påminna om hur vi har gjort tidigare matcher där vi har vänt underlägen) och en konkret plan för vilka förändringar vi behöver göra i spelet. Bara skäll är sällan konstruktivt. Jag tror dessutom att skäll efter matchen är helt onödigt, då kan vi ju inte göra något åt situationen. Då är det nog viktigare att ha fokus på kommande matcher. I sådana situationer tycker jag Petter och co verkligen gör det superbra! De har blicken framåt och försöker lyfta upp det som faktiskt varit bra under matchen, samtidigt som de under träningarna fokuserar på de bitar som fungerade mindre bra.

Finns det skillnader i hur man ger beröm respektive kritik, typ i grupp eller enskilt? Jag tänker bl a på kritik som ges i grupp och riskerar att ”drabba” alla. 
– Såklart är det tråkigt om man själv t.ex. gör en toppenmatch i försvaret och tränaren kritiserar oss för vårt försvarspel. Samtidigt är min upplevelse att de flesta kan skaka av sig den kritiken och sortera ut vilken kritik som är riktad mot en själv och inte. Jag tror att feedback behöver ges både i grupp och individuellt. Min erfarenhet är att feedback i grupp oftast blir mer generell (vilket gör att den kanske är svårare att ta till sig), medan det är lättare att ge konkret feedback individuellt (vilket jag upplever mer hjälpsamt). Samtidigt är det vissa saker som alla behöver höra, så vi alla har en gemensam bild av hur vi ska göra. Dessutom finns inte alltid möjlighet att ta allt individuellt, den tiden finns inte.

Hur tycker du att man som ledare ska kommunicera för att spelaren ska se sig själv i berömmet, eller räcker det med typ ”bra spelat, Julia”?
– Såklart kan det kännas gött att höra att man gör en bra match, även det kan få en att känna sig nöjd över sin insats. Samtidigt tänker jag att konkret feedback är mest effektivt om man vill att spelaren ska fortsätta med samma beteenden. Oftast funderar man ju inte på exakt vad man har gjort bra eller vad det var som gjorde att det faktiskt gick så bra som det gjorde (ex. För att man gick mer i luckan, hade blicken mer riktad mot mål eller täckte upp på linjen i försvaret). Därför kan det vara bra att få höra det av sin omgivning.

Hur reagerar du om en motståndare gång på gång rycker och sliter i dig, och dessutom kanske har ett tråkigt språk. Kan du stå över sådant och inte råka i affekt?
– Såklart kan man bli förbannad när sånt händer. Samtidigt tror jag att min stubin generellt är ganska lång. Om jag låter mig själv bli för arg är risken att mitt spel påverkas, vilket ju är precis det motståndaren vill. Försöker istället använda energin till att kämpa ännu mer, och för att ge igen när det är min tur att smälla på.