Intervju med Claudia Säll

Claudia Säll

Från 2008 och fram tills nu, har det varit drygt 50 tjejer som, med övergångshandlingar, har gått från Borlänge HK till någon annan klubb. Vissa har kommit tillbaka och senare kanske lämnat på nytt, men de är inte med här mer än en gång. Likaså ingår det förstås några som har kommit till Borlänge från framförallt andra närliggande klubbar och senare lämnat. Vad tror du det är som ligger bakom Borlänges förmåga att återkommande få fram så många nya talanger?
– Jag tror att klasshandbollen som är ganska etablerad i Borlänge kan ha en betydande roll i det. Genom den börjar många att spela handboll, bland annat jag själv. Det kanske även är till en fördel att staden är relativt liten och utbudet på sporter mindre, då samlas fler inom exempelvis handbollen. Dessutom är BHK som klubb väldigt mån om att alla lag ska åka på cuper och möta riktigt bra motstånd. Det finns även handbollsprofil redan från högstadiet, så det finns alla möjligheter att träna och bli väldigt duktig.

När du gick från Borlänge till VästeråsIrsta, så var du inte så gammal. Hur var det att göra en sådan ”resa”?
– Just där och då var det nog det bästa alternativet. Jag hade året innan tackat nej till Katrinelund handbollsgymnasium då jag inte kände mig redo och flytta, dessutom hade BHK ett lag i div 1 där det fanns möjlighet att spela och utvecklas. Tyvärr drogs detta lag ur och började om i div 3, vilket jag kände inte var tillräckligt för min utveckling och fick söka nya utmaningar på andra håll. VästeråsIrsta blev en perfekt lösning då jag fortfarande kunde bo hemma, fokusera på skolan och spela handboll på hög nivå.

Vad tycker du om Örebro som stad?
– Jag gillar verkligen Örebro som stad. Man kan ta sig snabbt överallt med cykeln, den är lagom stor men har ändå allt. Dessutom är den väldigt vacker med bland annat slottet, Svartån och Oset.

På vilken position vill du helst spela i anfall resp försvar? Vad tycker du själv är dina styrkor som handbollsspelare?
– Spännande fråga, har hela min tid som handbollsspelare spelat H9 framåt och H2 i försvar. Dock blivit lite sugen att skola om mig till H6 då jag tycker det är roligt att springa in några kontringsmål. Vi får se helt enkelt. Mina styrkor som handbollsspelare är att jag är liten, snabb, tuff och jävligt jobbig att möta. I försvar spelar jag inte mycket längst med sexmeterslinjen utan tycker om att möta upp högt, stressa och smälla på. Framåt är jag en expert på att krångla mig igenom på ett eller annat sätt.

När är en handbollsmatch ”körd” och förlusten oundviklig?
– När klockan står på 60 minuter och vi har gjort mindre mål/släppt in fler bollar. Innan det är det kamp om bollen in i det sista.

För ett år sedan läste jag om en biträdande överläkare, som menade att AI (Artificiell Intelligens) kommer förekomma allt mer inom vården de kommande åren. Redan nu kan man tydligen på Danderyds sjukhus, presentera en studie där en dator blivit lika duktig som en överläkare på att bedöma röntgenbilder. Hur tror du att den här digitaliseringen kommer att påverka läkaryrket?
– Svårt att säga idag hur det kommer att påverka läkaryrket mer än att det kommer att effektivisera det och hjälpa till med mer exakt diagnostik. Maskiner används mycket inom vården och har revolutionerat den på många sätt. Exempelvis hade vi ingen MR, digital journalföring eller DT för ett tiotal år sedan som är till stor hjälp idag. Mycket av de prover vi tar sköts även helt och håller av maskiner. Maskinerna (och dess artificiella intelligens) kan dock inte ersätta oss helt på en lång framtid framöver då de saknar en sammanvägande förmåga. Att kunna ställa flera komplexa problem/sjukdomar i relation till varandra och i slutändan besluta om vad som är mest givande för patienten och vad som är det mest ”humana” beslutet.

//K