Intervju med Tilda Moberg

”Från Lilla k’s trädgårdskök i Bollnäs som är ett väldigt hett tips om man är i trakterna!”

Hej! Var är du, vad gör du?
– Hejhej! Just nu sitter jag under äppelträden på min innergård här i Örebro och njuter av värmen. Det gäller att passa på när en väl är ledig, haha. Jag har dock hunnit hem till Bollnäs och Hälsingland en sväng också för att koppla av på riktigt, med både bad och fika-utflykter

”Från min innergård när jag svarade på frågorna, haha”

När du kom från Bollnäs till Örebro för att studera, så var det ju från en relativt liten ort. Hur tycker du att den här förändringen har påverkat dig?
– Bollnäs är nog en typisk och lite klyschig småstad där alla känner alla. Den största skillnaden är nog att en kan vara lite mer ”anonym” här i en större stad, när en vet att en inte har massa ögon på sig och ordet går runt snabbare än vinden. Det är lättare att slappna av här helt enkelt. Så är det såklart väldigt roligt att utmanas lite socialt och lära känna många nya människor en annars inte skulle ha träffat på 🙂

Jag har tidigare i livet på nära håll sett hur det, i de svartaste av upplevelser, kan vara svårt att släppa den verklighet som finns i vissa yrken, dvs jobbet ”följer med hem”. Ofta dessutom i kombination med tystnadsplikt. Om du reflekterar över den här typen av yrken/upplevelser, och du själv har att hantera det, hur skulle du vilja tackla det, typ av stöd etc?
– Ja, jag studerar ju till psykolog nu så detta kommer nog ligga rätt nära i min framtid. Sånt där är alltid svårt när det även är lagar och regler involverat, men det går ju ändå att ventilera utan att bryta sekretess. Ofta går det att finna stöd inom sin arbetsgrupp eller bara att ha någon som lyssnar, även om det inte är mycket som får sägas. Jag tror att väldigt många vikter kan tas från ens axlar genom att bara få bli lyssnad på (oavsett vad som sägs), och det är väl kanske en av anledningarna till att jag läser till just psykolog också, haha.

Som det ser ut nu, så blir ni fyra handbollsmålvakter kommande säsong. Hur tänker du om det?
– I mina gamla hemtrakter är det mindre flöde av spelare, vilket gör att det rätt ofta endast funnits två målvakter i lagen. Nu blir det ju en helt annan situation, som jag aldrig förr varit i. För egen del kommer det eventuellt bli en tuff höst med en tung termin i skolan och nu en vidare satsning i handbollen. Detta blir dock samtidigt en stor motivation, där vi kan pusha, stötta och lära från varandra väldigt mycket. Med en ny tränare som dessutom har målvaktsexpertis, tror jag att den kommande säsongen har mycket att erbjuda och jag är väldigt taggad!

Hur ofta tycker du att du får träning av samspelet mellan målvakt och försvar? Behövs det? Alltså var du vill ha skotten och hur försvaret ska täcka.
– Det är absolut något som behövs i stor utsträckning. Problemet för många lag är att en del tränare har en tendens att fokusera på anfall snarare än försvar, och allra minst målvakter. Jag tror att det har mycket att göra med att kunskapen helt enkelt saknas, vilket då gör det svårt att träna på. Men som tidigare nämnt har vi nu ett guldläge med våra tränare att utveckla denna del mycket mer också .

Om du får besök i Örebro av din syster och du ska bjuda henne på mat. Vad lagar du till då?
– Hon var faktiskt på besök nu för några dagar sedan, men vi åt nog mest ute haha. Jag är inte vad som skulle kallas en mästerkock i köket, men jag är väldigt glad i att prova nya saker. När hon var här nu bjöd jag på en mildare svensson-version av den indiska maträtten palak paneer, och den blev väldigt lyckad iaf.

”Här är en bild från en av alla mysiga badsjöar som finns i Hälsingland: Slakttjärn”

Tilda, jag hoppas att du får en fortsatt bra sommar!
– Tack detsamma, så ses vi till hösten mer taggade än någonsin! 🙂

//K