Frågor till Jacob Nilsson

Vad har du för bakgrund inom handbollen?
– Min bakgrund inom handbollen sträcker väl sig tillbaka till stunden då min mor och far insåg att de skulle få ännu en son. Jag har fått det berättat för mig att jag hade en boll i min närhet innan jag ens behärskade konsten att gå. Jag startade alltså väldigt tidigt och hängde ständigt med på min storebrors träningar då min far tränade hans lag. Sen är handbollen något som varit i fokus i hemmet, i ett bolltokigt hem. Min karriär i sig är inget att skryta med. Handbollen var egentligen alltid plan B i mitt idrottsliv. Fotbollen var min stora kärlek och jag satsade egentligen på båda sporterna hela vägen upp i 18 års ålder, tills då att jag inte fick fortsätta i Halmstads BK och valde då bara handboll efter att varit kanske (?) den ende som gått både fotboll och handboll på Aspero idrottsgymnasium. Så den helhjärtade satsningen blev ettårig, innan knäskadorna tog över. Karriären stannade på div 1 nivå. Framtida anekdoter från karriären kommer självklart handla om att ”Jag skulle blivit så bra om jag inte blev skadad som ung”.

Behövs det tränarledd individuell träning för handbollsspelare? Hur mycket utrymme finns det för det i så fall?
– Det behövs mer tränarledd individuell träning för handbollsspelare, även för IFK Örebro. Det finns alltid utrymme för att utveckla individen. Laget består av individer, som kommer ner till träningarna och vill utvecklas. Tränar vi inte individen så tror jag inte laget heller utvecklas och kan nå den målsättning som laget sätter upp. Det är väl ett problem med seniorhandboll som jag har sett, att man lägger just den träningen åt sidan för att stå och nöta på en sida. Där kan man hamna själv ibland men det är viktigt att vara självkritisk och komma tillbaka till att det måste finnas utrymme för individuell utveckling. Sen ska det finnas tid också. Nästa säsong ska vi förhoppningsvis!! träna ett extra pass och då finns självklart mer tid till individuell träning.

Om det nu blir så att det i div 1 norra blir 13 lag, så kan man väl inte helt utesluta att ett lag blir överflyttat till div 1 södra. Om det då blir IFK som flyttas, hur tänker du om det i så fall? Har du någon uppfattning om skillnader mellan södra och norra div 1?
– Oavsett vilken serie vi hamnar i så tror jag att IFK Örebro kommer göra det väldigt tufft för de flesta lagen. Sen tror jag att det är en spännande och öppen serie med många lag som vill uppåt. IFK Kristianstad har säkert ambitioner att vara ett starkt div 1 lag och Ystad IF HF har en uttalad satsning. Sen är det ett större antal farmalag, vilket gör att det kan bli skillnader i vilka lag de ställer upp på bortaplan tillskillnad från sina hemmamatcher. Det är en stark serie och det visar väl sig nu när Kärra gör det svårt för Tumba i kvalet. Den norra har jag sämre koll på, men tittar man på Kungsängen som går och kvalar upp till Allsvenskan som nykomling så visar väl det att chanser finns även för en liten nykomling. Tror visserligen fallet var så med Hallby i södra med men oavsett så ska det bli häftigt att se tjejerna lira tuffa matcher med högt tempo varje vecka.

Hur har din uppväxt i Halmstad påverkat dig som människa?
– Jag vet inte hur mycket just Halmstad har påverkat mig. Du kan ta en pojke från Halmstad men inte Halmstad ur pojken osv. Det kanske är något som Persson och Tilda har läst om i någon psykologibok, är det en arv och miljö-fråga kanske? Jag har ju i alla fall en förkärlek till kusten och framförallt havet, det saknar man väl mest här i inlandet. Sen är man väl alltid lite hemmapatriotisk och håller sin uppväxtstad som något vackert. Jag har fått chansen att utöva handboll i en stad där handbollen har en stark historia och fått vara nära många som har gjort saker för svensk handboll. Det finns mycket att säga om handbollen i staden, jag väljer att avstå från det. Det är bättre att åka dit när handbollssäsongen är slut och njuta av Tylösand och staden som Janne Andersson är uppvuxen i. Slutsatsen är väl att Halmstad producerar historiskt bra ledare, Bengan Johansson, Janne Andersson och Jaco…….

Hur agerar du som ledare om laget hamnar i ett negativt momentum?
– Det är väl det som jag anser är det enda negativa med årets säsong. Vi har aldrig riktigt mött en motgång. Det säger mycket om ett lag och spelarna hur man agerar i en motgång. När resultaten går åt skogen och man hamnar i en svacka. Rollen som ledare i en sån situation anser jag är att höja laget, vara positiv och stöttande. Ingjuta förtroende i gruppen, att kämpa för att hålla oss till att vårt koncept är vägen ur svackan och att man fokusera på det som fungerar. I alla negativa situationer så finns det något som är bra, att man som ledare då lyfter det som faktiskt är bra. Att skrika och vara negativ för att vända en motgång tror jag inte alls på. Så positivitet, uppmuntran och glöd är det bästa i en sån situation.

Tycker du att träningsmatcher i handboll framförallt ska ske mot lag som man någorlunda enkelt vinner mot, eller är det viktigare att möta lag som ger insikt i vad som behöver förbättras?
– Jag vet att det är vanligt i den italienska fotbollen att åka upp i små byar i bergen där de vinner med 19-0 eller något liknande för att skapa självförtroende och hitta känslan för målet. Men jag tänker att det är viktigt att ta reda på var våra svagheter respektive styrkor ligger i spelet, möter man lag där det går för lätt är risken att man skapar sig en falsk bild av var man är i utvecklingen och hur spelet egentligen är. Det är viktigt att få tuffa matcher och kampsituationer så det blir tydligt vad som krävs och var vi befinner oss någonstans. Det kommer bli extra viktigt inför nästa säsong då vi inte riktigt vet vad som krävs i div 1. Tränar vi på bra under försäsongen och kommer motiverade till försäsongen så tror jag att det kommer bli en rolig säsong även i div 1, oavsett vilken vi hamnar i.

//K