Frågor till Billy

Per “Billy” Svenssson

Vad kommer det sig att du kallas för Billy, du heter ju Per?
– Har en tvillingbror och när vi gick i 1:a eller om det var 2:a klass så visades/gick barnprogrammet ”i Fablernas värld” på TV och i den serien fanns där ett par bävertvillingbröder som hette Willy och Billy Bäver! Och någon klasskamrat tyckte att Willy och Billy passade på oss eftersom vi också var tvillingar. På min bror hängde väl smeknamnet med i max en vecka men på mig har det hängt med i 50 år! Är faktiskt så att på mer eller mindre officiella papper på jobbet så är det ”Billy” som gäller och knappt någon som vet vem Per är. Nuförtiden är det nog bara Lotta (min fru) och min Mor som säger Per.

Du är såvitt jag kan se, född i det som en gång i tiden hette Malmöhus län. När försvann den skånska dialekten?
Stämmer att jag är född skåning (Malmö). Familjen flyttade till Kumla när jag var 6 år, vilket innebar att man ganska snabbt genom skola och kamrater tappade den skånska dialekten.

Dock har jag inga problem med att förstå skånska, vilket många andra säger att dom har.

Du jobbar väl som yrkesofficer inom det militära försvaret, eller hur? Hur är det att vara militär? Visar du med hela handen, typ som Jacob gör, när du informerar och ger order? Måste man tala högt (läs: skrika) när man ger en order?
– Ja, det stämmer att jag jobbar som yrkesofficer i Försvarsmakten sedan 40 år tillbaka. Jag började min karriär på dåvarande I3 i Örebro och har sedan beroende på förbandsnedläggningar tillhört lite olika förband i Mellansverige, och är numera P4:ing (Skövde) men jobbar dagligdags i Kvarn strax norr om Borensberg som är en utbildningsplats/skjutfält.

Att peka/visa med hela handen hör väl i viss mån till ledar-/utbildarrollen, så visst gör jag väl det när man vill förstärka/förtydliga något man vill förmedla till dom man utbildar eller ger order till.

Skrika behöver man absolut inte göra när man ger en order! Däremot att prata med tydlig röst är bra, sedan är det också beroende på miljön man befinner sig i t.ex. buller från fordon, vapen m.m. och om det är många som skall höra dig som avgör röstvolymen, så visst det har hänt mer än en gång att min röst har hörts i skogen eller på Kaserngården, men inget skrikande för skrikandets egen skull.

Jag tycker mig ha överhört (läs: tjuvlyssnat) på expertläktaren, att du fortfarande i någon form spelar handboll. Stämmer det? Om inte, så måste det bero på ovidkommande gap och skrik som har gjort att jag har missat några bokstäver.
– Sa vid något tillfälle för ca 10 år sedan att jag inte gjort min sista ”riktiga” handbollsmatch, men börjar inse att spelarkarriären nog är över. Dock fick jag ”lufta” skottarmen tidigare i höstas när min moderklubb Kumla HF firade 50-årsjubileum och vi spelade lite matcher mellan olika årgångar som representerat klubben. Fick dessutom nöjet att ”näta” ett par gånger på ”plastsonen” Adam som vaktade målet i ett av dom andra lagen.

Hur ser du på de matcher som IFK hittills spelat i div 1. Har motståndarlagen varit på ungefär den nivå du väntat dig?
– Jag tycker att tjejerna har gjort det riktigt bra så här långt, vi är nykomlingar och har 6 poäng efter fem matcher och är så här långt på övre halvan av tabellen, så klart godkänt. Sen har vi väl en lite ”sur” förlust hemma mot Önnerediterna med två bollar, men sen har vi en vinst mot RP i en jämn och tuff tillställning så det jämnar ut sig sett över en hel säsong (hoppas jag).

Tycker att vi står upp riktigt bra bakåt med både målvakter och uteförsvar mot dom flesta motståndarna så här långt, och det syns också på antalet insläppta mål. Sen har vi inte kommit igång med målgörandet riktigt, men det är en sak som laget och tränarna ”gnuggar” rätt mycket på under träningarna och jag tror det kommer ”lossna” även där framöver.

Svårt att säga vad jag hade förväntat mig av motståndarna, då mycket händer från en säsong till nästa. Ta t.ex. Torslanda som spelade allsvenskt förra säsongen, men som inte riktigt kom upp nivå när vi mötte dom, men som förmodligen tappat en del tongivande spelare och fått en del nytt och då tar det tid innan man hittar ”rätt” igen. Sen har vi ett antal ”farmarlag” i serien och där kan det skilja lite hur lagen ser ut från omgång till omgång, viket alldeles säkert innebär att vi har ett antal tuffa matcher framför oss.

Ska bli kul att se hur vi står oss mot Skånelagen nästa helg då vi reser söderut.

Vad är det roligaste med att vara med och jobba runt ett handbollslag?
Det som är roligt att vara med i och runt ett lag är att få vara med och känna ”matchpulsen” och ”nerven” inför och under matcher, trots att man inte längre spelar själv. Sen är det skitkul att få vara med yngre personer, så man är med lite grann i ”tugget” och förhoppningsvis håller sig lite yngre än dom siffror som står i passet.

Måste också tillägga tjejerna i laget är ett underbart gäng, mycket glädje och skratt kombinerat med riktigt bra handbollsspel.

//K