Johanna Karlsson om den nya säsongen

IMG_7467
Johanna Karlsson

Under sommaren kommer det på hemsidan att publiceras ett antal intervjuer, ni ska bl a få lära känna de nya spelarna lite bättre, men först ut, vår eminenta kapten Karlsson:

Du börjar bli en rutinerad IFK:are nu, vilken säsong går du in på 20/21? Och hur ser du på säsongerna och den utveckling laget haft?
– Om jag har räknat rätt är det säsong fyra i IFK som står för dörren. Jag märker en stor skillnad från min första säsong jämfört med nu. Både handbollen och föreningen känns betydligt mer seriös nu och det känns väldigt bra. Med bra förutsättningar både på och utanför planen ökar både motivationen och kvaliteten på handbollen.

Vilka lärdomar tar du och laget med från debutsäsongen i div 1 förra året?
– När vi spelade i div 2 syntes inte våra dippar så mycket och vi kunde gå på halvfart i många matcher. Under förra säsongen blev vi direkt straffade under våra dippar och i div 1 kan man inte gå på halvfart om man vill vara med och slåss om 2 poäng. Det är väl främst det, att man hela tiden måste vara på topp och vara med. Annars är det väl tempot och noggrannheten man måste ha som vi tar med oss.

Hur är känslan så här efter del 1 av försäsongen? Någon skillnad jämfört med tidigare?
– Känslan är väldigt bra. De största skillnaderna skulle jag säga är löp- och gymuppläggen och motivationen i truppen. Upplägget som vi har i år känns väldigt proffsigt och det är skönt att det är mer strukturerat och att det finns ett syfte med det vi gör. Det är enbart positiva signaler jag har fått från tjejerna från den första delen. Det känns som att det är många som har steppat upp i försäsongsträningen och som nu vågar lasta på mer vikter och ta ut sig mer i både gymmet och i löpningen.

Det är ett helt gäng nya spelare som ansluter till laget, (vilka kommer intervjuas efter Johanna) vilka är dina intryck av dem och hur ska vi göra för att de ska smälta in i gruppen på ett bra sätt?
– Jag har bara fått bra intryck av nyförvärven. Det är spelare med olika spelstilar och olika spetskompetenser som kommer komplettera och spetsa vårt lag väldigt bra. Genom Kristin har vi fått in ett skotthot som vi inte har haft förut. Genom Cornelia har vi fått in ett rivjärn på linjen och i försvaret. Towe tillför mycket kraft i genombrottsspelet. Jonna är en spelare som vi hade problem med när vi mötte RP den gångna säsongen och med Amanda har vi fått in en snabb och duktig målvakt som kommer generera många snabba kontringar om omställningar. Vi har också fått in rutin från högre division och lite yngre spelare som är hungriga. Jag tror inte vi behöver göra så mycket mer än att vara de vi är för att de ska smälta in i gruppen. Jag tycker att de redan har anpassat sig och kommit in i gruppen på ett bra sätt. Jag hoppas också såklart att de upplever samma sak som jag och att de känner sig välkomna och som en del av gänget.

Det känns som att IFK Örebro har något riktigt bra på gång, håller du med? Och vilka blir nycklarna för ett framgångsrikt 20/21?
– Ja jag håller verkligen med. Vi tar med förra säsongens stomme och kompletterar det med väldigt bra nyförvärv. Nu har många av oss också fått en rutin som vi inte hade innan, vilket jag tror kommer vara betydande. Nycklarna blir väl som alltid, att vi lägger ner den tid och den energi under försäsongen för att bygga upp oss och komma redo in till inomhussäsongen. Under själva seriespelet tror jag att lagspelet kommer vara en av nycklarna, att vi gör det här tillsammans. En annan nyckel tror jag blir att vi blir effektivare i vårt anfallsspel. Förra säsongen hade vi svårt att komma över 20 mål och lyckas vi snitta 24-25 mål blir vi svårslagna med det försvarsspel vi besitter.

Ska du hitta på något kul i sommar?
– I sommar blir det mestadels lugnt. Jag tog min lärarexamen för bara ett par veckor sedan och i sommar är jag faktiskt helledig. Jag har tänkt ladda batterierna till jag börjar jobba i mitten av augusti. Min sambo Daniel jobbar däremot hela sommaren, så det blir mycket tid i Örebro och min hemstad Katrineholm. Vi väntar med resor till nästa sommar. Hoppas ni alla IFK:are får en fin och skön sommar! Vi ses snart igen!