Inför säsongen 20/21 – intervju med sportchef Thomas Malmgren

Sportchef Thomas Malmgren

Thomas, en viktig del av ditt arbete som sportchef är förstås att kontinuerligt och på olika sätt, skanna av var det finns spelare som har de kvaliteter som laget behöver nu och framöver. I år måste det väl ha lyckats osedvanligt bra, eller hur? Hur svårt är det att värva bra spelare till IFK? Ökar kännedomen om att det numera spelas damhandboll i div 1 i Örebro?
– Vi är väldigt nöjda med den trupp vi har, som på alla sätt är vassare än det lag vi ställde på benen föregående säsong. Så absolut har vi lyckats bra och fått in de spelartyper vi tyckte att vi behövde för att ta nästa steg. De nya tjejerna är inte bara duktiga handbollsspelare, utan också tjejer som redan på kort tid anpassat sig och bidragit med mycket glädje till laget, gruppen känns bättre än någonsin. Det i kombination med att de spelare som är kvar också har tagit nästa kliv, gör att det ser otroligt bra ut. Nu ska vi bara få ut det i skarpt läge också. Att värva spelare är processer som alltid skiljer sig åt från spelare till spelare, beroende på klubbtillhörigheten, koppling till Örebro med mera. Processerna innan är ofta annars de viktigaste när jag och tränarna diskuterar vilka typer vi vill ha in, tar referenser och sedan träffas. Sedan har vi så klart blivit mer attraktiva att gå till, sedan vi börjar vår satsning och tog klivet upp till div 1. Örebro är för övrigt en trevlig stad och Idrottshuset är något vi visar upp med stolthet.

Sedan får man som sportchef aldrig luta sig tillbaka, utan hela tiden titta på mycket handboll och hålla kontaktnät öppna för framtiden

Ett par av lagen i div 1 norra var förra säsongen extremt starka i sina hemmamatcher. Hur tycker du att IFK ska hantera sådana matcher? Är det en fördel om det endast är ett litet antal åskådare på plats?
– Eftersom det för året är en ny serie, är olika lags hemmastatistik inget vi tänker på. Dock vet vi att serien innehåller flera väldigt bra lag, där det krävs topprestationer av oss för att slå. Givetvis är publik i alla matcher en fördel för hemmalaget, men publik förhöjer upplevelsen så vi hoppas på fulla hus så fort som möjligt.

Jag tror att det krävs åtminstone 20 – 21 poäng för att slippa negativt kval. Hur många poäng tror du IFK tar i årets seriespel?
– Vågar inte sätta någon siffra, men betydligt fler än det ska vi ta i alla fall 😀

Hur tycker du att IFK ska göra för att få större publik på hemmamatcherna? Går det att skapa fler aktiviteter som kan locka? Är framtiden att folk sitter hemma och kollar?
– Det finns massor vi kan göra, men det viktigaste är att leverera en bra produkt på planen. Produkten har också blivit bättre för varje år och kommer så förbli nu. Något annat viktigt är att få igång ungdomsverksamheten ordentligt, dels för att ungdomslagen vill titta, dels för att på sikt kunna ha egna talanger i seniorlagen. Jag tror helt klart att folk fortfarande vill se handboll live.

Tror du att div 1 norra blir en svårare serie för IFK, än förra säsongen i div 1 södra?
– Tror div 1 norra har en riktigt bra topp, men en svagare botten än div 1 södra.

Har du tecknat något abonnemang som månadssupporter, så att du kan se IFK:s alla matcher och flertalet av de övriga matcherna i norrettan? Ja, IFK:s hemmamatcher kommer du väl ner till Idrottshuset och kollar?
– Det kommer jag absolut teckna för att kunna studera motståndare och för att se våra bortamatcher. Hemma missar jag ingen match i Idrottshuset.

Vad ser du i kristallkulan, när det gäller framtiden för IFK Örebro Handboll?
– Jag ser en ljus framtid, runt en förening som blommar både vad det gäller bredd, elit och på ungdomssidan. Vi har tydliga mål internt som vi jobbar efter, och ingen kommer ge sig innan vi nått dit 😀

och?
– Jag ser verkligen fram emot den här säsongen och hoppas att alla ni som vill och kan, så fort det går, kommer ner och stöttar våra båda seniorlag! Tills vidare kan ni se oss hemifrån på Solidsport. Vi ska ge allt! Heja IFK!

//K

Fotograf: Daniel Lubner, https://retouchedreality.com/