Inför IFK Örebro – Årsta AIK HF

Huvudtränare Jacob Nilsson

Jag lyckades fånga in IFK:s tränare Jacob Nilsson för en intervju, inför matchen på söndag mot Årsta.

Efter matchen mot Strands, sa du att de hade en tydlig spelidé och var ett bättre lag än IFK. Det håller jag med om, det jag funderar på är hur IFK spelade. I perioder så kändes det som om det egna spelet blev väl långsamt, och där det också var sällsynt med snabba uppspel och kontringar. Var det här en medveten taktik, eller en effekt av hur Strands spelade?
I matchen mot oss drog Strand det längsta strået, och ska vara en kandidat till att ta hem serien, så är det. Men vi kom inte riktigt upp i den nivån vi ville, vi har mer att ta av. Förluster kan vara positiva, i det att vi får svar på vad vi behöver jobba med. Matchplanen följdes näst intill på det sättet vi ville. Vi visste att de tycker om att möta lag som spelar snabb handboll, med snabba avslut så de kan kontra och straffa i misstagen. Det var en medveten plan att spela långsamt, som tränare gäller det att anpassa spelet efter vilka man möter också.

Tre poäng efter tre matcher och nu en ny tuff utmaning mot ett Årsta som har ett väldigt rutinerat lag, där bl a försvarsspelet har imponerat på mig. Har starten på serien blivit svårare än du tänkt dig? Har du koll på Årsta?
– Vi har väl fått den starten som vi förtjänat tänker jag. Vi har spelat stundtals bländande handboll, kommit till många fina lägen. Blir vi lite mer skärpta i avslutningsfasen, så kommer siffrorna se annorlunda ut längre fram under säsongen. Årsta är ett väldigt spännande lag, de spelar ett högt försvar som jag tror kommer ställa till det för många motståndare i serien. Sen har de ett roligt lag med många individuellt skickliga spelare som kommer göra det tufft för oss i försvaret. Vi har lite koll eftersom vi mötte laget i vår träningsturnering i somras.

Ibland krävs det förändringar under match, av det egna spelet. Hur tänker och agerar du då? Hur förberedda är spelarna, för att ändra spelupplägg?
– Som tränare är det ens jobb att vara förberedd och skjuta över detta på tjejerna. Det gäller att ha en plan för alla tänkbara scenarier. Det ska ALLTID finnas en plan b, plan c osv. Att blint tro på att den första planen alltid ska fungera är lite naivt. Det blir lite som ett schackparti att coacha matcher, och det gäller att man klär på sig Bobby Fischer-kostymen och ligger några drag före i tankarna hela tiden. Vi försöker ständigt lägga ner tid på förberedelser och det är det som kommer ge resultat i slutändan.

IFK har den här säsongen en trupp som är starkare än vad jag har sett tidigare. Samtidigt som jag nu saknar Johanna. Vem/vilka spelare ska nu ta hennes roll?
– Vi håller på att bygga något väldigt spännande i IFK, detta är bara början. Vi ledare vill väldigt mycket, spelarna vill väldigt mycket och vi har en organisation som stöttar oss i våra idéer vilket har gjort det enkelt att bygga ett slagkraftigt lag. Vi har en bredare och starkare trupp nu, samtidigt som det är många av tjejerna som vill framåt i sin handbollsutveckling. Det är klart att Johanna saknas, som har varit en del av föreningen i många år. Det gäller att de andra kliver fram och känner att vi ledare tror på dem. Jag känner mig väldigt bekväm i de spelarna vi har att tillgå just nu. De är mångsidiga och kan spela på de flesta positioner. Vi försöker ge Towe mer tid på M9 nu och hon kommer växa in i det på ett bra sätt. Sen har vi Jonna som visat att hon har väldigt många strängar på sin lyra. Det tar lite tid att lära känna varandra på banan, så det kommer bli toppen.

Jag tror att det till och från kan vara pressande att vara tränare. Får du någon tid för annat än handboll?
– Det ska vara pressande att vara tränare, man ska ha höga krav, man ska vilja mer och vilja utvecklas. Det gäller att man är självmedveten och jobbar med sig själv lika mycket som man jobbar med tjejerna. Sen är det så att det tar väldigt mycket tid, det är inte bara tid i hallen som man lägger ner. Det är videoklippning, analyser, mycket tankeverksamhet som ligger bakom det man sysslar med. Men det är en passion, det är en identitet och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Tack för intervjun!

//K