Intervju med Jacob Nilsson i november 2020

Fr o m 3 november gäller för IFK:s seniorspelare att det inte är tillåtet med gemensam träning, likväl som att matcher inte får spelas. Allt i enlighet med de beslut som SHF (Svenska Handbollförbundet) tagit. Jag har intervjuat IFK Örebro Handbolls huvudtränare Jacob Nilsson, för att höra hur han ser på läget.

Att inte veta något, brukar sällan vara ett bra utgångsläge. Kommer det någon information från exempelvis SHF, som specifikt når och berör dig i din roll som ledare? Finns det information som du särskilt saknar?
– Vi har varit i kontakt med ansvariga på förbundet gällande situationen. Det vi vet i dagsläget är att de utgår ifrån att säsongen ska fortlöpa och att alla uppskjutna matcher ska spelas klart innan 31/12. Det som är problematiskt i rollen som ledare är att allt är så ovisst gällande när/om vi kan köra igång igen. Det är självklart mycket information jag saknar i dagsläget. Men vi är på förbundet och jag är säker på att vi inte är ensamma om att vara det.

Är det individuell träning som spelarna ägnar sig åt nu? Finns det träningsprogram, eller är det ”fritt val” som gäller? Hur påverkas spelarna av uppehållet?
– Nu är det individuell träning som gäller för spelarna. Vi har inte så många val i dagsläget, vi måste förhålla oss till de råd och restriktioner som finns. Vi har en plan vi utgår ifrån i dagsläget. Vi försöker hålla hoppet uppe hela tiden. Det största utmaningen tror jag är hur vi som grupp ska hålla ihop under den här perioden, och finna vägar där vi fortfarande arbetar mot vårt gemensamma mål. Jag vet att tjejerna tycker det är tråkigt och är självklart lite omotiverade, till att gå tillbaka till något som påminner om försäsongen.

Om/när vår serie ska starta igen, hur lång startsträcka tycker du behövs för att laget ska komma upp på en bra nivå igen? Blir det likartade förutsättningar för alla lag?
– Det är jättesvårt att säga men att hålla uppe från handbollen under en längre period för att sedan direkt gå in i matchspel, kan såklart bidra till skador, otimat spel och sådär. Jag vill nog att vi får 2 – 3 veckor innan matcherna drar igång igen, självklart beroende på hur långt det ofrivilliga uppehållet blir. Förutsättningar är självklart olika, vissa regioner har haft tuffare restriktioner en längre tid än andra och vissa har precis börjat sitt uppehåll. Men jag tror oavsett att det i slutändan kommer påverka många lag.

Finns det en gräns för uppehållet av årets seriespel i div 1, dvs när är säsongen körd?
– Jag kan inte sätta någon riktigt gräns för det där, det får förbundet göra. Men drar vi ut på säsongen, så kommer säsongen efter påverkas. Kortare försäsong, mindre tid att förbereda sig fysiskt för nästkommande utmaningar. Förbundet får verkligen fundera över vilka vägar handbollen bör ta i denna pandemi. Det har och kommer påverka idrotten en stund framöver.

Och vad önskar du?
– Min egen ståndpunkt, om jag tänker bort vårt mål med säsongen och tjejernas vilja att spela, är givetvis att handbollen bör ta ett större samhällsansvar än vad de gör i dagsläget. Vad är det som gör det okej för idrottare att resa runt landet och öka risken för smittspridning, när resten av samhället avråds från detsamma. Vi kan inte spela och leva i en bubbla som basketspelarna i NBA gjorde under deras slutspel i våras. Varje spelare studerar eller jobbar och träffar människor, ska vi resa runt och spela mot andra som lever ett liknande liv så kommer detta fortsätta. Jag tycker förbundet bör se saken ur ett större perspektiv. Idrotten är viktig, men inte viktigare än människoliv. Stäng serierna, blås av säsongen och återuppta handbollen när denna mörka period går mot ljusare tider.

//K