Intervju med sportchef Thomas Malmgren – i slutet av november 2020

Thomas, hur vill du beskriva att läget är för IFK-handbollen?
Så klart ett otroligt tråkigt läge sportsligt, vi hade laddat länge för den här säsongen och känslan var riktigt bra. I övrigt tycker jag att vi mår bra, föreningen har jobbat hårt ekonomiskt för att få ihop det och ungdomssidan växer trots pandemin.

Elitidrotten har ju fått okej för att hålla igång både träningar och matcher. Vad tänker du om de olika förutsättningar som nu gäller för handbollens elitnivå, jämfört med division 1 och lägre? Vad tror du att det här kommer att innebära för seriesammansättningen?
– Jag köper att lagen i högsta ligan får fortsätta, spelarna testas och det är bra säkerhet runt om. I och med att tävlingarna för landslagen också fortsätter är det bra att elitlagen får vara igång. Att allsvenskorna får fortsätta tycker jag dock är väldigt konstigt. Finns vad jag tror inte speciellt många där som lever på handbollen och som läget är nu kastas bara en massa pengar i sjön på resor och annat vid spel utan rättvist sportsliga förutsättningar.

Svenska Handbollförbundet skriver att de internt har en plan B, som ska tas i bruk om inte den ordinarie serieplaneringen kan genomföras. Vad vet du om den? De skriver också att då det gäller träning från och med den 24 november, så ber de att få återkomma med förtydliganden. Har du fått ta del av något?
– Jag har inte fått veta mer än vad som står där, men gissar att plan B innebär förkortad säsong. Det sämsta alternativet enligt mig. Det finns många minus med att stressa efter resultat, skadeproblematik, ekonomi med mer. Vilket kommer påverka även nästa säsong. Enligt mig bör säsongen läggas ner helt, om det bedöms att serien inte kan spelas klart med rätt antal matcher på ett okej sätt. I så fall försöka ha prio i stället på att få igång träningar än på att spela matcher. Låta föreningar återhämta sig ekonomiskt och starta försäsongen tidigt så att alla är redo att köra från noll igen säsongen 21/22. För mig är det viktiga att kunna komma igång med träningar och att kunna träffas och vara sociala igen. Inte att jaga resultat när vi avslutade så tidigt in i serien. Det var helt annorlunda förra säsongen då serierna nästan var klara.

Jag tror att nu ökar kraven på att blicka fram emot nästa säsong, dvs 21/22. Kanske utan att ha någon riktigt säker bild av hur förutsättningar kommer att se ut. Håller du med? Vad ser du som särskilt viktigt, om det innebär planering under stor osäkerhet?
– Jag blickar redan mot nästa säsong, men skulle vid tydliga besked kunna göra det till 100 procent. Just nu måste vi ändå ha i tankarna att vi ska spela match i januari igen. Vad som är klart är att satsningen kommer öka och gå vidare 21/22, både kring bredd och elit, oavsett om den här säsongen spelas klart eller ej.

Och vad önskar du?
– Just nu önskar jag bara att pandemin försvinner och att alla får vara friska. Att vi sedan sakta men säkert kan börja träffas och träna igen. Det sociala och hälsan är så otroligt mycket mer viktigt än resultat. IFK kommer igen trots det här!