Intervju med Wilhelmina Wolff

Hej Wilhelmina, hur är läget? – Hejhej! Det är bara bra med mig, som alla andra tycker jag det är segt att inte få spela handboll men vid det här laget har man ställt in sig på världens längsta försäsong och ser enormt mycket framemot säsongstart på hösten!

Vad innebär pandemirestriktionerna för dig, typ om du vill åka hem till Finland och träffa din familj? – Jag kan ju inte åka hur som helst hem, jag var senast över julen hemma och då hade jag möjligheten att vara hela två veckor hemma, men jag behövde göra ett ”tvåvägstest” för att slippa sitta i karantän i två veckor! Då testade jag mig i Sverige innan jag åkte och sen i Finland 3 dagar efter att jag kommit till Finland! Nu tror jag dock reglerna ser lite annorlunda ut, så vi får se hur dom ser ut nästa gång jag åker hem.

När jag har tittat efter referat från din karriär i Finland, så läste jag bl a ”Efter en jämn start började gästerna sakta men säkert gå ifrån, mycket tack vare Wilhelmina Wolff i målet. –”Minttu” var lysande i mål idag, sade tränaren Sam Kihlstedt.” Vad betyder Minttu och vad kommer det sig att du kallas så? – Det namnet går långt tillbaka, för när jag gick i 3an i lågstadiet tyckte min bästa vän att jag skulle få ett smeknamn, och sedan dess har Minttu suttit fast i mig, så hemma i Finland heter jag Minttu överallt förutom i familjen då. Det namnet är ju ett riktigt namn i Finland så där är det väl lite mer normalt att bli kallat så, vissa här i Sverige kallar mig det men de flesta säger Wilhelmina nu!

Hur har ditt målvaktsspel påverkats under åren här i Örebro?
– Jag skulle säga att jag har vuxit i mig själv, då jag var och fortfarande är rätt ung som målvakt så har jag fortfarande mycket att lära mig! Det är många målvakter som är bäst när de har erfarenhet och är lite äldre!

Resultaten från bl a de s k PISA-undersökningarna visar på att den finska skolans resultat är ganska mycket bättre, jämfört med den svenska. Med de erfarenheter av finsk och svensk skola som du har, vad tycker du är det som skiljer mest? – Jag vågar faktiskt inte yttra mig om detta då jag har bara gått i finsk skola, men aldrig jobbat på finsk skola! Det är ändå rätt länge sen jag gick själv i lågstadiet, som jag jobbar i nu, så jag vill inte jämföra för mycket heller!

Vad tänker du om den kommande handbollssäsongen, har du någon särskild målsättning?
– Jag tror det kommer bli hur bra som helst! Alla verkar peppade och taggade för att köra igång så det känns verkligen bra! Jag personligen vill fortsätta utvecklas i målet, jobba med det som behöver jobbas med helt enkelt!

Tackar, även dig önskar jag en bra säsong!
//K