“div-2 ska nås”

Intervju med Sebastian Wedenberg

Sebastian Wedenberg Foto: Daniel Lubner / RetouchedReality.com

Hej Sebastian, om du med några få meningar ska beskriva dig själv, som person och tränare, vad säger du då? – Hej! Jag skulle beskriva mig själv som en lugn och driven person, vars liv består av idrott i alla dess former från morgon till kväll. Som tränare är jag oftast rätt lugn och analytisk, och jag försöker verkligen se alla i mitt lag. Sen bor det en stor vinnarskalle i mig, som dyker upp på olika sätt vid olika tillfällen. 

Hur var det att växa upp i Borgå i Finland, och vad är/var det bästa med att bo där? Vad ska jag särskilt besöka när jag kommer till Borgå? Jag skulle säga att jag hade en bra uppväxt i Borgå, som antagligen var väldigt lik den uppväxt personer i min ålder här i Sverige hade. Förutom små skillnader i språk då😅 Det bästa med att bo i Borgå var alla kompisar, samt att det var nära till allting. Om staden någon gång kändes för liten var det dessutom bara 45 minuter in till Helsingfors😄

– Om du besöker Borgå bör du framförallt göra det på sommaren. Då ska du besöka Gamla Stan och luncha på något av alla lunchställen längs med ån. Där har du en bra dag!

Du har ju ansvar för IFK:s utvecklingslag i div 3, hur ser det ut med truppen? Finns det plats för den som vill vara med och träna/spela? – I dagsläget består truppen av ett gäng tjejer som har väldigt roligt ihop och som alltid gör sitt bästa på träning. Mer än så är svårt att kräva, så jag är mer än nöjd!

– Det finns definitiv plats för den som är sugen på att vara med i detta härliga gäng. Nu under sommaren håller vi igång med löpning och fys, för att sedan gå in i hall i augusti. Om det här låter som ett lag för dig, så hör du av dig till oss. Ett beslut vi garanterar att du inte kommer ångra!

För div 3-laget är ju målsättningen, om jag har fattat rätt, att nå div 2 i någorlunda närtid. För att komma rätt, så brukar det vara välgörande att veta vilken väg man ska välja. Hur tänker du, vilka är framgångsfaktorerna? Det stämmer, div-2 ska nås . Jag tänker att en stor framgångsfaktor är att få gruppen eller laget att jobba hårt tillsammans. Att bli mer än summan av de enskilda individerna, att få känna den känslan av att alla drar åt samma håll. Då har laget kommit en bra bit på vägen!

– Rent handbollsmässigt tycker jag försvaret är viktigt, oavsett nivå. I det ingår hårt jobb och en bra inställning av samtliga i laget, där ett förhindrat baklängesmål uppskattas lika mycket som ett gjort mål framåt.

Om jag har läst rätt, så har du spelat handboll i Borgå. Finns det några påtagliga skillnader mellan att träna/spela handboll här och i Finland? Upplever du skillnader i ledarskap mellan länderna, och i så fall, på vilket sätt?Det stämmer, jag spelade för Akilles Handboll i Borgå. Den största skillnaden länderna emellan är handbollskulturen. I Finland sägs det att det finns runt 4 000 spelare, medan Sverige nästan är uppe i 140 000. Då förstår alla att förutsättningarna inte är likadana, och att handbollskulturen här är en helt annan än den i Finland. 

– De med mer livserfarenhet än mig säger att Finland är något mer hierarkiskt än Sverige, där organisationerna är ”plattare” och alla beslut ska diskuteras innan de tas. Jag upplever ändå att vi är mer lika än olika, så har inte märkt av några grymt stora skillnader. Jag anser också att situationen som helhet spelar en större roll för ledarskapet än vilket land det är frågan om. 

En av ledarna i IFK har ett nästan oslagbart rekord på att få en tidig varning, 20 sekunder efter att matchen startat. Hur god självkontroll har du? 🙂 Som spelare tog jag en del dumma utvisningar och gula kort, men aldrig så tidigt😅 Som tränare är jag dessutom något lugnare, så tror inte jag slår det rekordet i första hand! 

och? Jag ser verkligen fram emot säsongen som kommer, och hoppas att vi syns ute i hallarna!

//K