Intervju med sportchef Thomas Malmgren i september 2021

Thomas, beskriv åtminstone några av de uppgifter som din roll som sportchef innebär! Hur vill du utveckla rollen framöver?
– Mina två huvuduppgifter är 1, att bygga truppen för säsongen och 2, att skapa förutsättningar för den sedan.

Att bygga truppen handlar om att ligga före och skapa en bild av vad vi behöver fylla på med vilket är en process som tex redan nu är igång inför nästa säsong där vi tittar på intressanta spelare. Det handlar också om att se till att behålla befintliga spelare. Jag tycker vi i IFK ligger bra till här genom ett stort engagemang och bra samarbete ledare-sportchef.

Att skapa förutsättningar handlar främst om på spelarnivå hjälpa till med anpassningen till ett nytt lag och ofta en ny stad. Vara behjälplig med jobb och boende t ex. Det handlar också om att med ledare planera försäsong och annat viktigt i förberedelserna. Nu är den stora delen av mitt arbete gjort i och med att det snart är premiär, så det är just nu mest proaktivt arbete kring scouting och sedan att fixa sådant som dyker upp och stötta ledare och spelare. Men framför allt njuter jag nu.

Att utveckla rollen är nog för mig mycket att börja bygga mer på bredden, kanske skapa förutsättningar för att kunna ha fler yngre spelare hos oss som senare kan ta steget till A-lag och att via juniorlag och U-lag ha bra möjligheter för dem. Där finns mycket bra diskussioner, men vi har också mycket jobb kvar att göra.

Jag läste en intervju med en sportchef som sa att det allra viktigaste i den rollen är att en sportchef behöver ha genuin kunskap om den aktuella sporten. Så frågan blir förstås, har du genuin kunskap om handboll?
– Ja, genuin är ett stort ord men jag tycker att jag har bra koll. Framför allt genom att jag har ett stort intresse sedan barnsben i en handbollstokig förort, dvs Märsta. Att jag själv varit tränare hjälper också till. Jag tror det är svårt att vara sportchef utan att ha egna handbollserfarenheter. Då finns det andra roller som är bättre.

Tycker du att ni har lyckats med årets värvningar?
– Det tycker jag verkligen. Det är en fantastisk grupp som gått samman och vill uppnå stora saker tillsammans. Jag räknar också in de nyförvärv vi gjorde inför förra säsongen, som känns som nya nu också i och med det som hände förra året. Jag hade inte kunnat vara mer nöjd än jag är nu med spelare och ledarteam.

Varför ska man som spelare välja att spela i IFK?
– För att vi är en förening som satsar och vill uppåt i seriesystemet. Vi har ett otroligt ledarteam som är noggranna och engagerade vilket lyfter spelare till en högre nivå, samt en grupp med målmedvetna och välkomnande spelare. Örebro är också en fantastisk stad att bo och spela handboll i.

Om du blickar framåt, hur väl organiserade är ni inom handbollssektionen av IFK för att klara av allsvenskt spel? Behöver organisationen stärkas redan nu för att klara det?
– Till allsvenskan vill vi inom en framtid men nu är vi i div 1 och för att ta oss vidare därifrån krävs otroligt bra insatser mot tuff konkurrens. Organisatoriskt har vi tagit kliv men behöver bli bättre men framför allt fler. Just nu är vi få som gör ett stort jobb. Hade vi varit fler hade vi blivit både bättre och mer effektiva. Är man intresserad av att i någon roll, stor som liten, vara med på vår resa ska man inte tveka att kontakta mig.

Varje steg uppåt innebär garanterat ökade kostnader, dvs intäktssidan måste stärkas. Hur väl förberedda är IFK för det?
– Vi behöver även där bli bättre och synas mer, men jag upplever att vi där också tagit stora kliv. Vi hoppas så klart att fler upptäcker stans bästa handbollslag och vill samarbeta.

Vilka övriga lag i serien ser du som de svåraste konkurrenterna?
– Jag ser Kungsängen som favoriter i serien, de har under försäsongen visat att de är ett otroligt samspelt gäng med hög kvalité spetsat med klassvärvningar från allsvenskan. KSK är laget att slå, där under ska ju vi, Strand, med flera vara. Sedan dyker det alltid upp överraskningar i toppen.

Tomas Dunder sa i maj i år i en intervju att IFK ska slåss i toppen av div 1. Tycker du det finns anledning att vässa det uttalandet ytterligare?
– Vi ska absolut vara i toppen och vara med och slåss om topp 2 när det avgörs. Vi har under försäsongen förvisso blandat och gett rent prestationsmässigt, men också visat vilken otrolig högstanivå vi har. Vi är ett nytt lag som är tidigt inne i en process att bli en blå maskin. Det tar ett tag men vi hoppas växa under säsongen. Vi kommer bli riktigt bra, men hur bra våra konkurrenter blir återstår ju att se. Hårt jobb krävs men det är spelare och ledare beredda att göra. Jag tror verkligen på det här!

//K