Intervju med sportchef Thomas Malmgren i december 2021

Thomas, hur ser du på första halvan av säsongen? För IFK och serieutfallet och vilka har varit de svåraste motståndarlagen? – Jag ser väldigt positivt på det! När vi skrev ett treårskontrakt med Tomas Dunder och hans stab var det starten på en långsiktig satsning vi nu är inne på första året av. Skulle säga att vi snabbare kommit längre än vi trodde, men att vi har mycket kvar att göra innan vi är framme. Serieläget är så klart också väldigt bra, det hade vi innan säsongsstart tagit alla dagar i veckan. Sen är tron och förhoppningen att vi ska växa ännu mer under andra halvan, i takt med att tränarna får jobba ännu mer på planen och Nisse med fysen, just fysen syns det redan har gjort oss mycket starkare på alla plan.

Svåraste motståndare är svårt, Årsta är riktigt tuffa, så klart Nacka och sen kämpade ju Strand ner oss innan vår svit vi vill behålla startade. Helt klart kommer det bli många otroligt svåra matcher framåt, men vi är redo! Sedan har också vårt div 3-lag presterat långt över vad vi förväntat oss. En stor eloge till spelare och ledare där.

Efter den stora förlusten mot Nacka på bortaplan, och på det en uddamålsförlust mot Strands IF, så har det ju rullat på bra. Om jag tittar på medianvärdet för IFK:s insläppta mål, och jämför med övriga lag i serien, så blir det väldigt tydligt hur starkt försvarsspelet är. Jag vågar nog påstå att åtminstone i den statistiska världen, så har IFK seriens starkaste försvar. Hur tänker du, kan försvaret bli ännu bättre jämfört med de andra lagen? – Vi är trygga bakåt men samma sak där, det finns mycket detaljer både individuellt och kollektivt att slipa på, kanske även andra typer av försvarsspel. Det är en process som ska gå framåt men behöver få ta tid. Sen har målvaktsspelet varit väldigt bra också vilket gör det enklare för övriga. Om vi är bäst vill jag inte bedöma men jag är imponerad av Årsta också och deras typ av försvar.

Jag har en känsla av att antalet mål i handbollsmatcher, generellt tenderar att öka. I div 1 norra, så ligger antalet mål per match på 50 den här säsongen. Borlänge har färst (!) med 45 mål i sina matcher och flest har Nacka på 56. Tror du att det finns en tendens mot att handbollslag allt oftare byter boll med varandra? Om det är så, att det blir en allt snabbare handboll framöver, vad blir i så fall avgörande för att vinna matcher? – Vet inte om det går att öka tempot ännu mer på den högsta nivån utan handbollen kommer fortsätta gå i vågor. Ibland spelar de bästa lagen med snabb handboll och tar risker bakåt. Då sätter de standard. Medan nästa år är det försvaret de bästa lagen prioriterar och de andra hänger på. Jag tror att spelet bakåt är det viktigaste och kan lag få omställningsspelet att klaffa, och att förmåga att välja rätt lägen där i andra fas, och starten av tredje fas, så kommer det bli många mål i matcherna.

För att komma etta i serien, räcker det ju tyvärr inte för IFK att vinna alla återstående matcher. Ser du något lag som du tror kan slå Nacka? Är IFK i dag så bra att de vinner över både Nacka och övriga lag? – Vi kan definitivt vinna mot alla lag. Men det finns många bra lag i serien vilket betyder att de också kan slå oss. Vi måste prestera bra, helt klart. Hur Nacka fortsätter tror jag helt beror på hur de nyttjar Skurus spelare andra halvan av säsongen.

Hur mycket är du i gång med förberedelser inför säsongen 22/23? Eftersom du med säkerhet inte kan veta om det blir allsvenskan eller div 1, hur hanterar du det? – Vi är redan igång och smider planer. Det gäller att vara ute i tid oavsett vilken serietillhörighet vi har nästa säsong. Men vi gjorde det stora arbetet nu i somras och sommaren innan för att bygga en stomme för satsning mot allsvenskan.

Som du sa till mig häromdagen, så har ju IFK flera riktiga klasspelare. Behövs det fler av den kalibern i allsvenskan? Många av spelarna i truppen har definitivt potential att bli ännu bättre, hur säkrar IFK deras fortsatta utveckling? – Vi tror att samtliga kommer fortsätta utvecklas, tanken har varit att plocka in spelare som har sina bästa år framåt vilket vi har nu. Sedan tror jag alltid att det behöver adderas något inför varje säsong på någon specifikt position, eller om det är någon egenskap vi letar efter. Säkrar utveckling gör vi genom att orka hålla hög standard varje dag. med alla typer av träning, och att tjejerna fortsätter ta sin återhämtning på allvar och sköter det som behövs för att hålla kropp och huvud fräscht utanför planen. Det är en lång säsong och det gäller att alla bitar faller på plats. Skulle vi börja slarva och tro att vi är klara med något, är våra motståndare för bra för att ge chansen. Vi vill nå topp 2 men det är otroligt hårt jobb som krävs för att nå dit.

Och? – Önskar alla IFK:are (och alla andra) ett riktigt gott nytt år!


//K