Klubbens division 1-lag kör annorlunda fys

Nils Holmdahl

Med start förra våren började jag introducera en för spelarna väldigt annorlunda men beprövad fysträning. Metoden kommer från den sovjetiska lagidrotten och utformades av den under tre decennier världsledande idrottsforskaren Yuri Verkhoshansky. Vi blev goda vänner under slutet av 1990-talet. Den legendariske hockeytränaren Tarasov omsatte metoden till ishockey och jag har anpassat den till handboll.

Redan för tio-tolv år sedan praktiserade jag modellen på ÖSK:s damer och tillsammans med Tomas Dunder och Malin Lake förde vi det unga laget från division två till Elitserien i en rak följd av år!

Metoden innehåller mycket rytm, balans och kontroll med allt svårare övningar och i fart. Accelerationsövningar med riktningsförändringar och inslag av uppmärksamhet på vad som händer kring den som springer. Många dynamiska styrkeövningar för bål och skuldror. Ny styrketräning i gymmet också. Att misslyckas ibland när man lär sig nya övningar är tillåtet hos oss och många goa skratt har vi haft tillsammans men nu efter tio månader rör vi oss mer koordinerat, är bättre på att accelerera, är starkare och orkar träna handboll och spela med högt tempo (tack Dunder!).

Här kan du se en del av alla övningar vi kör!

Den som vill något med sin handbollssatsning – sök dig till IFK Örebro!

Nils Holmdahl
Ansvarig Träningsrådgivare