Intervju med Lotta Kulju

Lotta, du har ju redan hunnit med att både börja på ditt nya jobb i Örebro och att träna med IFK. Vad har du för intryck av staden och laget?
Jag trivs superbra i Örebro, både på jobbet och i laget! Även om jag kände många i laget sedan tidigare var det skönt att komma på plats redan i april för att få lära känna resten av spelarna och köra försäsongen tillsammans med laget.

I din masteruppsats från 2021 tar du upp ett flertal intressanta och viktiga aspekter på vad som får talangfulla unga flickor i Sverige att avstå från att gå vidare i sina handbollskarriärer. Kan man ur din studie även utläsa något om hur den pedagogiska förmågan är hos de lärare som finns på riksidrottsgymnasierna (RIG) och/eller nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)? Har du några egna synpunkter på vad som krävs av en bra pedagog, och om den skiljer sig den från vad som krävs i ”vanliga gymnasier”?
– Respondenterna i min studie var överlag nöjda med själva kunskapsnivån och kompetensen hos instruktörerna på NIU & RIG. Det som huvudresultaten visar är att flera av dessa avhopp bland unga talangfulla handbollsspelare beror på avsaknaden av socialt stöd. Så för att svara på din fråga – kompetensen hos pedagoger är viktiga oavsett om det är ett ”vanligt” gymnasium eller idrottsgymnasium, däremot tror jag att det sociala stödet kan vara än mer avgörande på idrottsgymnasium eftersom många av idrottarna där befinner sig i ett skede av karriären där många beslut ska tas och vardagen kanske inte alltid är så enkel. Det kan handla om att man flyttat hemifrån i tidig ålder för att satsa på idrotten, att man jämför sig med andra jämnåriga som flyttas upp i A-lag, landslagsuttagningar eller huruvida man faktiskt vill lägga ner hela sitt liv på sin idrott. I dessa sammanhang ser jag det sociala stödet som oerhört viktigt, oavsett om det kommer från pedagogen själv eller någon annan i idrottarens liv.

Berätta om din handbollskarriär! Hur gammal var du när du började spela handboll? Vad var det som fick dig att flytta till Sverige? Vilka mål och drömmar har/har du haft med handbollen?
Jag började spela handboll när jag var fem år gammal, då spelade jag i min moderklubb Borgå Akilles fram till att jag var 16 år. Efter det tog jag ett mellanår och flyttade till Partille för att spela handboll och gå på NIU i ett år. När jag flyttade hem efter mellanåret spelade jag i Helsingfors IFK i tre år, därefter tog jag beslutet att flytta till Karlstad för att spela handboll och samtidigt inleda mina universitetsstudier. Totalt blev det fyra säsonger i Karlstad, två säsonger i Boden och nu Örebro. Ända sedan jag var liten hade jag drömt om att spela utomlands och Sverige kändes som ett naturligt val med tanke på språket och att det ligger så pass nära Finland. Några av mina mål inom handbollen har varit att spela i landslaget och att vinna FM-guld. Ett avancemang till SHE tillsammans med IFK vore kul!

Om du med några få meningar ska beskriva dig själv som person, respektive som spelare, vad säger du då?
– Jag skulle säga att jag som person är glad, energisk och omtänksam. Som spelare och som spelfördelare gillar jag att ta ansvar och styra spelet på bästa sätt för mina medspelare beroende på vilka lägen man vill komma till. Sen har jag nog blivit lite lugnare som spelare med åren också, det läggs inte längre fokus på domslut eller annat som kan hända under matcher som inte går att påverka. Och slutligen skulle jag säga att jag både som person och spelare är mån om att alla ska må bra, jag tror att om man mår bra så presterar man bra och det kan man komma långt på oavsett om man befinner sig på en handbollsplan eller någon annanstans.

Hur bedömer du IFK:s chanser i allsvenskan kommande säsong?
Vi har inte satt några tydliga mål för säsongen än. Allsvenskan är en tuff och jämn serie men jag tror att vi har goda chanser att plocka många poäng och kanske till och med skrälla i några matcher.

Har du koll på de andra lagen i allsvenskan?
Rätt så bra koll tror jag! Har spelat Allsvenskan i fyra säsonger och har många kompisar som spelar i olika lag där som man följer lite extra under säsongerna.

Bästa handbollsminnet? Där måste jag nog svara dubbla FM-guld med Helsingfors IFK 2014, både med damerna och juniorerna.
Hur är det att jobba på samma arbetsplats som Thomas Malmgren😊 Än så länge har det gått bra 😀 Alltid skönt att ha ett bekant ansikte på plats när man väl börjar ett nytt jobb och skönt att ha någon att bolla med och kan ställa alla dumma frågor till.
Ditt förslag på resmål i Finland? Min hemstad Borgå! Perfekt resmål under sommarhalvåret 😊

//K