Intervju med Annina Nyström

Den utbildning du tidigare har genomfört, och den du nu går, ger mig bekymmer😊Något med molekylärbiologi och sedan en utbildning till medicine doktor, va? För den obildade, vad är det för utbildningar och vad ska du bli när du blir stor? 😊
Jaa det stämmer! Först pluggade jag några år molekylärbiologi (massa studier om molekyler och celler och bakterier blandat med lite kemi) i Göteborg, men min stora dröm har alltid varit att bli läkare. Så när jag lyckades i högskoleprovet på hösten 2019 och fick antagningsbeskedet att jag kommit in på läkarprogrammet, var det ett lätt val att hoppa av molekylärbiologin och flytta till Örebro. Vilket var tur, för jag har nämligen märkt att sitta på lab och studera molekyler och celler inte exakt är min grej. Så nu har jag målet att bli kirurg istället!

I EHF:s databas, kan man läsa om bl a din längd och att din matchtröja var nr 7 redan som 17-åring i Finland. Har tröjnumret följt dig under åren sedan dess? Var du linjespelare redan då? I vilket lag spelade du?
Ja, nummer sju har alltid varit extra speciell för mig. Jag har tre bröder och vi alla fyra har spelat med nummer sju i början, men kanske bytt lite till och från. Dessutom är det lite speciellt eftersom man fått representera Finland i några ungdomslandskamper med det numret. 

Jag började handbollen i den finska klubben Grankulla IFK, som vi mötte under Klubbteamet Cup här för några veckor sedan. Jag har spelat på flera positioner under ungdomsåren, bl a målvakt fram till kanske 12-åring. Sen har jag spelat M6 nästan hela karriären med några undantag som backup målvakt i några matcher och som niometare lite här och där.

.
Hur är det att bo och studera i Örebro? Går det bra att kombinera dina studier med handboll?
Örebro är en supermysig stad, perfekt för studeranden! Tillräckligt liten att man kan till exempel cykla överallt, vilket är perfekt för studentbudgeten, samtidigt som staden är tillräckligt stor att man inte saknar något! För mig har det gått bra hittills att kombinera, det gäller att vara bra på att planera sin tid och försöka använda sin pluggtid effektivt.

Jag är lite imponerad av den utveckling som du har när det gäller handboll i IFK Örebro! Hur tänker och känner du själv?
– Oj, tack så mycket! I Göteborg satsade jag mer på studier och hade en kort paus från handbollen. Sen började jag spela igen i BK Heid hösten innan jag flyttade till Örebro. Efter det var det ju pandemi och det kändes att jag inte var på den nivån jag ville vara på. Så efter en tuff försäsong började jag med lite spel i division 3 och det kändes kul att spela handboll igen. Så jag bestämde mig för att jag vill verkligen satsa och tävla om en plats i A-laget. För mig var det mycket fast på självförtroendet, att våga ta plats och hitta sin roll i laget. Vi hade också mycket löpning på träningarna vilket kändes som att det behövdes efter några års paus. 😊

Vad tänker du om matchen mot Aranäs?
– Jag är nöjd att vi inte gjorde det så lätt för Aranäs, utan de fick kämpa för det. Extremt bra moral av vårt lag att kämpa sig tillbaka från fem måls underläge, och stämningen i hallen var otrolig! Men däremot hatar jag att förlora och det är alltid surt med förlust. Nu gäller det att jobba hårdare framöver, koncentrera sig på kommande matcher och satsa på att ta revansch på våren! 💪

Det har figurerat tips på nätet om hur det ska gå för IFK i allsvenskan. Både placering i mitten av den allsvenska tabellen och sista plats har förekommit. Tar man som spelare intryck av sådant?
Själv försöker jag att inte tänka på saken för mycket, man kan inte göra mer än sitt bästa. Jag kommer att kämpa 100% varje match, och sen får man se på våren hur långt det har räckt!

Moderklubb? Grankulla IFK
En finsk författare du rekommenderar? Min absoluta favorit är Tove Jansson. Jag började läsa hennes muminböcker i gymnasiet under litteraturanalysen, och kom fram till att de är mycket mer än bara barnböcker! Min absoluta favorit är Trollvinter, den har jag läst flera gånger.
En bra semester för dig, vad innehåller den? Havet, en strand och en bra bok är svåra att slå.

//K