Frågor till sportchefen Thomas Malmgren

Thomas, vilka är de viktigaste intrycken och lärdomarna som det här första allsvenska året har gett? – Det har varit en otroligt tuff men lärorik och rolig säsong. I början är känslan att vi spelade lite som ett div 1-lag, det vill säga vi var inte riktigt noggranna i alla moment vilket vi hade råd med i div 1. Här blev vi ofta hårt straffade. Vi hade också svårt att få igång försvars- och målvaktsspelet, vilket vi verkligen lyckades vända på efter jul och som gav resultat. Vi var också tydliga från starten att bredden i truppen skulle bli viktig vilket den blev. Många av våra konkurrenter chansvärvade men vi stod fast vid vår plan och litade på laget vi satt innan säsongen, det blev bra! Så det vi lärt oss är väl att fortsätta tro på det vi gör och att verkligen vara med från start.

Jag utgår ifrån att IFK inför det andra året kommer att ytterligare spetsa till truppen. Kan du säga något om vad som är på gång i form av nya spelare? – Vi vill absolut stärka truppen och bli ännu bättre kommande säsong. I nuläget handlar det om att spetsa men också om att ersätta duktiga spelare som lämnar. Vi jobbar just nu hårt på några namn vi tror är rätt för att lyfta laget 23/24, men också på spelare som på sikt kommer lyfta oss. Men som sagt, siktet är inställt på att bli bättre.

Jag ser ju på antalet besökare till IFK:s hemsida, att intresset för det allsvenska laget har ökat rejält under senare del av vårsäsongen. Möter du något liknande intresse från spelare i andra föreningar? – Ja, men det märks att Örebro är på handbollskartan igen. Spelare har nog noterat att vi har en bra miljö att utvecklas i, så det är ett gäng som hört av sig vilket vi alltid är öppna för.

Nya spelare kostar pengar, hur löser föreningen det? – När spelare lämnar kommer det ju också in pengar så det är ett sätt. Men vi får jobba hårt för att lyckas skapa ekonomiska förutsättningar att lösa nya spelare. Många av de vi hoppas på just nu, ser vi som investeringar för framtiden vilket gör att vi hoppas att våra partners vill hjälpa till. Vi har f ö redan säkrat upp med en ny sponsor, som är beredd täcka övergångskostnaderna för en ny spelare.

Har du många spelar- och ledarkontrakt som löper ut nu under våren? – Ja, det finns mycket klart både på in- och utfronten kring spelare, vilket vi inom kort kommer kommunicera. På ledarfronten vill vi jobba med kontinuitet vilket vi också kommer fortsätta göra. Håll koll på hemsidan!

Finns det några konkreta planer på att utveckla organisationen runt handbollsverksamheten? Jag tänker framför allt på att jag saknar en tydlig struktur för marknadsbearbetning och försäljning. – Det är en post vi försökt tillsätta länge men inte lyckats med. Vi letar fortfarande och är intresserade av alla tips vi kan få. Någon som kan ta den rollen hos oss skulle göra möjligheterna ännu större.

Vad är ditt främsta fokus under den närmaste tiden framöver? – De kommande veckorna handlar uteslutande om att att spika spelar- och ledargruppen så långt som möjligt.

Okej, då önskar jag dig och föreningen en god fortsättning! – Stort tack, jag är redan laddad för Allsvenskan 23/24, jag hoppas många vill vara med på den fortsatta resan uppåt!

//K