IMG_4032 Viktoria Löfving

Intervju med Viktoria Löfving

Viktoria, om du med några få meningar ska beskriva dig själv, vem du är och så, vad säger du då?
⁃ Jag är 22 år (snart 23), för tillfället lärarstudent på Örebro Uni och på fritiden är jag tränare, ledare och spelare i IFK. Jag flyttade till Örebro för ca 4 år sedan pga. studierna och när jag inte är i Örebro är jag oftast hos min familj i Haninge. Jag började med handboll när jag var 8 år i moderklubben Haninge HK och hade ett uppehåll mellan 18-21 år innan vi startade upp IFKs div 3 lag. Jag börja som ledare i Haninge HK när jag var 13 år och så sa jag i tidig ålder att jag ville bli lärare.
Div 3-laget har noll poäng efter fyra spelade matcher. Nu har jag bara sett bortamatchen mot Hallstahammar, men då kändes det lite som att de fick väldigt många mål alltför snabbt och enkelt. Hur är stämningen i truppen?
⁃ Stämningen i laget är bra, men vi har fortfarande lite svårt att hitta varandra på plan och vi behöver spela ihop oss ännu mer. Matchen mot Hallstahammar fick vi många kontringar emot oss och jag kan inget annat än berömma Hallstahammars målvakt som gjorde jättefina målvaktsutkast. Slarvade vi i anfall så straffade de oss varje gång och vi var inte riktigt med på att jobba hem. Men vi tar med oss den matchen och hoppas vi snart är på plan igen. Resterande matcher har vi tyvärr också förlorat, men med knappa bollar som bl.a. 18-19 eller 20-23 som slutresultat. Vi har flertalet matcher där vi varit det bättre laget, men inte fått till det lilla extra. Nu tycker vi det är synd att vi inte får träffas pga. corona, men vi har full förståelse för läget. Vi längtar tills vi får ses och spela med varandra igen!
Du har ju tidigare varit med och startat upp 09/10-laget och nu är du en av ledarna för flickor födda 2011 – 2012. För IFK måste du vara en dröm 😊 Att hitta ledare har verkligen inte alltid varit så lätt. Vad är det som driver dig?
⁃ Ja, jag har hunnit starta två flicklag under min tid i IFK och jag är fortfarande idag ledare/tränare i båda gängen. Ledare kan vara svårt att hitta, men vet man vem man ska fråga så är det lätt. Ledare för F-11/12 är jag, Felicia Karlsson (spelare i dam div 3) och Cajsa Axelsson Elfving (Idrottlärarstudent), de är båda två nära vänner till mig. De ska precis som jag bli idrottslärare så de är utmärkta ledare och vi har sjukt kul på våra träningar.
För mig är det en så himla stor glädje att se barn ha roligt och utvecklas inom handboll, eftersom jag själv älskar handboll. Jag drivs av de tjejer som kommer till träningen, vill lära sig mer och vill vara delaktiga. Jag ser att de inte bara utvecklas till att bli handbollsspelare, utan även en grupp individer som utvecklas till att bli fina människor och lagspelare. Sen på vägen har vi samtidigt sjukt kul!
Hur ser det ut för flickor 11/12? Finns det plats för fler att vara med? Även om man inte har spelat tidigare?
⁃ I F11/12 finns det plats för fler oavsett ifall man spelat tidigare eller ej, ju fler vi är desto roligare! Vi tränar fredagar kl: 17:00-18:15 i Tullängshallen. Har man frågor eller vill komma och testa, får man gärna kontakta mig! Mitt nr: 070-5661224
Om jag har förstått rätt, så är du snart klar med din lärarutbildning. Hur har den varit och hur har det varit att bo och studera i Örebro?
⁃ Ja det stämmer, jag är förhoppningsvis klar ämneslärare (idrott och hälsa, samt matematik) till sommaren. Det har varit en bra utbildning, där jag fått träffat massa andra härliga lärarstudenter och många duktiga föreläsare, forskare samt lärare med stor erfarenhet. Jag har verkligen uppskattat Örebro som stad, en hyfsat stor stad och ändå nära till allt man behöver. Som student har jag tillhört sektionen GIH, som också hjälpt mig hitta vänner som både är andra lärarstudenter och som läser annat. Jag har funnit vänner för livet på denna utbildning, i GIH och i Örebro.
I slutet av 1600-talet föddes det en man i Narva som hette Stefan Löfving. Löfving bedrev gerillakrig för svensk räkning, mot ryska förband i Finland. Men han var även bl.a. en mycket hårdför soldatrekryterare på den finska landsbygden, åt den svenska militärledningen. En mycket tuff man som pratade flytande finska, svenska och ryska. Har du koll på det egna släktträdet? 😀
⁃ Ja den historien har jag hört några gånger, då min pappa faktiskt också heter Stefan Löfving. Vi är dock inte släkt med spionen Stefan Löfving, utan vårt efternamn kommer från en man som hette Gustaf Andersson vars far ägde delar av en gård utanför Göteborg. Man tror att han tog namnet Löfving efter gårdens namn Löfstad, i samband med att han fick titeln enrolleringsbåtsman i flottan tidigt 1700-tal.

//K